På strumpavdelningen

Köpa billigt - köpa dyrt. Betalar du dina strumpbyxor i samma kassa som tvättmedlet och köper du dem lika ofta som du köper mjölk? Pröva istället att köpa ett par dyrare. När du väl vant dig vid vardagslyxen att ha snygga strumpor som smeker benen, är billiga chockbeigea snabbköpsstrumpor otänkbart. Låt strumpbyxorna kosta lite mer.

Denier- och storlkelsdjungeln
Till en strumpbyxa går det åt 9 tusen meter tråd. Antalet denier talar om hur många gram den 9 tusen meter långa tråden väger. 40 denier innebär att tråden väger 40gram. Ju lägre denier, desto tunnare strumpa. Eftersom tråden kan vara olika tjock, kan en strumpa med ett högre deniertal faktiskt se tunnare ut än en strumpa med ett lägre deniertal. Krångligt? Jajemän, strumpavdelningen är en denierdjungel.
Att hitta rätt bland storlekarna är inte mindre krångligt. Som tur är har de flesta strumppaket tabeller som utgår från längd och vikt och hjälper dig att hitta rätt. Strumpbyxor i rätt storlek ska sitta som en andra hud och ska absolut inte påminna om barndomens kalasbyxor med hängade gren. För stora strumpbyxor smalar sig kring anklarna och får dem att se tjocka ut. Både för små och för stora strumpbyxor glider ner. Så framför expediten är det ingen idè att ljuga om vikten - då blir det bara fel.  

Material och förstärkningar
Nylonstrumpor tillverkas oftas av flera olika syntetfibrer. Elastan är en extremt töjbar fiber som förbättrar hållbarhet, passform och komfort. De vanligaste elastanfibrerna heter lycra och spandex. Lyckra 3D betyder att tråden är stickad så att den ger elasticitet år tre håll. Resultatet blir en jämn färgyta i kombination med en fantastisk mjukhet. Crêpe är en äldre och enklare nylonvariant som är osmidig och saknar lyster. Mikrofibrer transporterar bort fukt och torkar snabbt samt gör strumpan len och mjuk, medan bomull blandat med lycra ger en matt, "torr" finish.
Nylonstrumpan kan vara förstärkt i tå eller häl. Det finns även strumpor där hela foten är förstärkt, vilket dock inte hjälper ett dugg om man får en sten i skon. Enbart tåförstärkt är däremot bra, det skyddar strumpan mot naglarna och du slipper fula strumphälar som kikar upp ur skon. Till en öppen sko är dock tåförstärkt inget bra val. Var barfota eller använd en ultratunn oförstärkt strumpa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0